Мисия (не)възможна - как да се опазим здрави през зимата?

Стоенето вкъщи не е най-доброто, което можете да направите за себе си

11.01.2023 | 20:07 Редактор: Петя Кръстева
Мисия (не)възможна - как да се опазим здрави през зимата?

Активността и движението са едни от най-важните условия, които трябва да спазваме, ако искаме да останем здрави и силни. За съжаление, студеното време е честа предпоставка за точно обратното – да си останем вкъщи. Това може да не е най-доброто, което можем да направим за себе си. Студът и чистият въздух ни помагат да се калим и да направим тялото си по-устойчиво. В следващите редове ви предлагаме няколко лесни трика, с помощта на които можете да останете активни и здрави през зимата. Ето ги и тях:

Облечете се добре

За да се подготвите добре за зимните условия, сложете подходящи дрехи. Задължително първо сложете термо бельо, отгоре клин или грейка, както и яке от подходяща материя. За предпочитане е да облечете повече слоеве дрехи – така ще можете да се освободите от някой от тях, ако ви стане топло. Слоят, който е най-близо до кожата, трябва да е изработен от плат, който задържа влагата в кожата. Избягвайте памук, защото щом веднъж се намокри, той не може да изсъхне. Най-горният слой на дрехите ви трябва да е от материя, която е водо- и ветроустойчива.

Поемайте течности

Независимо, че свързвате хидратацията с летните дни и морските ваканции, от изключителна важност е да поемате достатъчно течности и през зимата. Дори и да не се чувствате жадни, уверете се, че поемате нужното количество вода за деня. Пийте я преди, по време и след като извършвате физическа дейност. Един здравословен трик е да имате в себе си термос с топъл билков чай.

Четете повече на az-jenata.bg

Снимка: БГНЕС